• Nincs termék a kívánságlistában.
  • Nincs termék az összehasonlításban.
  •  x 
  • Nincs termék a kosárban.

Hogyan varrjuk az y-gumit?

A szegőgumi más néven Y-gumi egy nagyon hasznos kellék, ha jersey anyagokból szeretnénk szép dolgokat készíteni. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

A rugalmas anyagok szegése nem könnyű feladat, a sima háztartási gépekkel nehezen kivitelezhető, mert megnyújtják hullámossá teszik a rugalmas anyagokat varrás közben. Ennek kiküszöbölésére lehet használni az y-gumit, (szegőgumit) Ezzel a gumival gyorsan és egyszerűen tudunk bármilyen rugalmas szegést elkészíteni, legyen az fehérnemű, polónyak vagy mosható pelenka. Nagyon sok színben kapható, és egy kontrasztos szegéssel szépen fel lehet dobni egy unalmas darabot is.

Nincs interlock varrógéped? Nem probléma, mert szegőgumival sima háztartási varrógéppel is lehet kötött jersey anyagokat varrni.

  Válasszuk ki a megfelelő szélességet. Az y-gumik 12-25 mm szélességik kaphatók. 1 réteg vékony anyaghoz (pl fürdőruha varrása) a keskeny 12-16 mm-es gumira van szükségünk, 2 vagy több réteg vagy vastagabb anyagok varrásához már a 20-22 mm széles kell. Ne feledjük a gumi félbehajtva kerül rá az anyag szélére, tehát egy 12 mm széles gumi 6 mm széles szegést fog képezni. Finom fehérneműk jobban néznek ki a keskenyebb szegéssel, míg mosható pelenka esetén szükség van 10 mm széles szegésre (20 mm-es y-gumival)

 Ha a szabásminta nem y-gumival történő szegést ír elő, akkor lehet, hogy a felhajtás szélességét el kell távolítani az anyag széléről. Ellenőrizni kell a szabásmintát, hogy vannak-e a széleken ráhagyások, és ha igen, akkor a felesleget el kell távolítani.

 

y gumi 1 A szegőgumit mindig cik-cakk vagy közbeöltéses cik-cakk varrattal kell felvarrni, hogy a szegés rugalmas maradjon. Az egyenes öltés nem tud eggyütt nyúlni a gumival. Személy szerint én egy szélesebb normál cik-cakk öltéssel szoktam felvarrni, de ha mintás gumit használunk, akkor a keskenyebb cik-cakk öltés lehet a jó, mert az nem takarja el a mintát. Próbavarrással ellenőrizzük melyik öltésszélesség és öltéssűrűség mutat jól. 
y gumi 2
A gumit ha lehet félbehajtva az anyag széle körül egy lépésben varrjuk fel, de ha nem megy, akkor lehet két lépésben is, előbb az anyag hátoldalára, majd a második lépésben a színére.
Miután a hátoldalára felvvartuk a gumit, kis patchwork csipesszel rögzítsük az anyag színére félbehajtva és szintén cik-cak öltéssel szépen tűzzük le a színén is.
A varrás közben, ha meg kell állni, mindig hagyjuk lenn a tűt alsó helyzetben, így elkerülhető, hogy az anyag elcsússzon a talp alatt, és a varráskép szép egyenletes marad.


y gumi 3A gumit ha sima szélre varrjuk, akkor a varrás közben nyújtsuk a szükséges mértékben. Íves szélek esetén kissé nyújtva kell felvarrni a gumit, hogy az ívekbe szépen belesimuljon a szegés. Egyenes széleken is lehet egy enyhén nyújtani a gumit, de csak kicsit, nehogy a végén ráncba húzza az anyagot. Olyan helyeken ahol szükséges, hogy ráncoljunk (pl fehérneműknél vagy mosható pelenka combrészénél, rögzítsük csipesszel a gumit a gumizott rész elejéhez és végéhez, és igyekezzünk egyenletesen elosztva felvarrni a gumit. Ha nem vagyunk biztosak akkor több helyen is rögzíthetjük a gumit csipesszel az anyag szélére.
A varrás végén hagyjunk legalább 10 mm-t a széleken varrásráhagyásnak.
Amikor összevarrjuk a darabokat, a gumi ráhagyást is fogjuk be a varrásba és a gumis részen sűrű és keskeny cik-cakk öltéssel varrjuk össze a széleket. Így elkerülhető, hogy a gumiból a lycra szálak kicsússzanak, és fellazuljon a gumizás.y gumi 4Ha zárt kivágásra varrjuk fel (pl nyakkivágás, vagy karkivágás) akkor vágjuk le a szükséges hosszt+15 mm ráhagyást a gumiból. A szükséges hossz, ha nem akarunk ráncolást a kivágáson, akkor a kivágás kerületének a 95-97%-a.
Akkor szép a szegés, ha egy ici picit nyúlik a gumi, és amikor felvarrtuk szépen belesimul a kivágásba. Minél ívesebb a kivágás, annál nagyobb mértékű nyújtás kell ahhoz, hogy a szegés szépen simuljon.
Ha szükséges, hogy ráncolódjon is az anyag pl gumis szoknyák szegésénél, akkor az anyag hosszának a 1/2-2/3 részét kell a gumiból levágni. 

A széleket precízen illesztve, színt színére fordítva, 7 mm-es ráhagyással varrjuk össze a gumi végét  sűrű egyenes öltéssel.

A ráhagyást hajtsuk szét, de ne vasaljuk. 

Illesszük a szegőgumit a kivágás szélére egyenletesen elosztva. Rögzítsük csipesszel, hogy ne tudjon elmozdulni, és így varrjuk fel.

Kevésbé gyakorlottaknak javasolt két lépésben felvarrni. Akinek már van rutinja, annak menni fog egy lépésben is. 

Keresés mobil